Obiective Lazuri

Conacul Nagy Jeno

În localitate Lazuri se află un conac, care cândva era impunator şi apartinea familiei Nagy Jeno. Clădirea de interes istoric conservă destul de bine elementele arhitectonice, cu toate că se află într-o stare avansată de degradare. Conacul, veritabil monument arhitectonic, se încăpăţânează să rămână elegant, bine proporţionat şi bogat în detalii valoroase de arhitectură. Rămane un simbol de valoare sentimentală, căutându-şi locul cuvenit pe emblema acestui străvechi sat românesc.

Conacul Kovats Miklos din Nisipeni

Acesta este conacul nobilului Bereczei Kovats Miklos aflat vizavi de conacul fratelui său. Clădirea este întreţinută destul de bine, se asamblează perfect în peisaj, copacii care-l străjuiesc, precum şi spaţiile verzi îi dau şi mai multa valoare, scoţând în evidenţă monumentalitatea clădirii. Conacul este foarte bine păstrat, culoarea caldă a zidurilor, decoraţiunile simple şi estetice atrag atenţia trecătorilor.

Conacul Kovats Sandor

Acesta este castelul nobilului Bereczei Kovats Sandor construit în 1862 de către vestitul arhitect maghiar Ybl Miklos. Arhitectura simplă şi elegantă, pereţii vopsiţi în alb, precum şi intrarea deosebită atrage atenţia şi îndeamnă să îi trecem pragul pentru a admira un veritabil monument istoric. Arhitectul maghiar are un stil unic şi inconfundabil caracterizat prin simplitate. Abia aflat în faţa conacului, toate poveştile par să fie adevărate: un loc romantic care te indeamna la reverie, un plan arhitectonic surprinzător, realizat în detaliu cu o risipă de ingeniozitate şi fantezie care n-au putut aparţine decât unui meşter umblat şi experimentat.

Avand o arhitectura deosebita, cu spatii largi, luminoase, inconjurat de copaci, cu o gradina superba, conacul se asambleaza pefect in decorul care te imbie la relaxare, la o plimbare prin trecutul zonei, la explorarea locurilor vechi, misterioase.