Monumente si vesitigii

Un alt monument istoric aparţinător GAL-ului este pe teritoriul administrativ al comunei Lazuri, la 3,5 km sud-est de centrul satului, care poartă denumirea Situl arheologic de la Lazuri, potrivit Listei Monumentelor istorice, publicată de Institutul Naţional al Monumentelor Istorice. Tot pe teritoriul comunei Lazuri a fost descoperită o Zonă cu cuptoare de ars ceramică, fiind catalogată ca un alt monument istoric, aparținând epocii bronzului. În anul 1993 au fost descoperite numeroase obiective arheologice şi materiale preistorice, atribuite culturilor Suciu de Sus şi Gáva, precum şi o groapă încadrată perioadei Latène. Pe teritoriul cercetat a fost descoperit un bogat material ceramic şi câteva obiecte de bronz (lamă de seceră, brăţară de bronz) aparţinând culturii Suciu de Sus, faza evoluată a culturii Culciu Mare, alături de câteva complexe care indică o legătură a culturii Suciu de Sus (faza târzie) cu ceramica de tip canelat a Culturii Gava şi două locuinţe din epoca Latène ( brăţări de sapropelit, alte obiecte metalice, ceramică lucrată cu roata celtică şi cu mâna, de tradiţie hallstattiană locală).

În campaniile din anii 1993-1994 au fost descoperite gropi specifice întregului teritoriu al Daciei, sub formă de pâlnie dispusă cu gura în jos, care pătrund în lutul galben. Materialul cel mai abundent îl reprezintă ceramica modelată cu mâna şi la roată (ceşti, vase de tip borcan, fructiere, căni, chiupuri); nu lipsesc nici fragmentele de râşniţe.
Pe partea interioară a vaselor sunt vizibile caneluri datorate turaţiei rapide a roţii(sec. VIII-IX).

S-a găsit şi un obiect de fier, o daltă rotundă cu vârful lăţit (folosită deopotrivă în făurărie, cât şi pentru alte lucrări, de exemplu cioplirea pietrei, primul obiect din fier descoperit în N-V României din această perioadă).