Agris

Comuna Agriş este situată în partea de Nord-Vest a judeţului Satu Mare la o distanţă de 17 km faţă de municipiul Satu Mare – reşedinţa judeţului Satu Mare – şi la 60 de km de municipiul Baia Mare.

Vecinii comunei Agriş sunt la: sud comuna Botiz şi pădurea Noroieni aparţinătoare de municipiul Satu Mare, est cu comuna Livada, nord cu comuna Micula de care este desparţită de către raul Tur pe o distanţă de aproximativ 2.5 km, vest învecinându-se cu comuna Micula.

Satele aparţinătoare comunei sunt: Agriş – reşedinţa de comună şi Ciuperceni care a fost preluat de la comuna Botiz în momentul consituirii comunei Agriş.

Prima atestare documentară despre Agriş datează din 1216 în scrisoarea de donaţie a regelui Andrei al II-lea către groful Merc – stabilindu-se hotarul moşiei donate, arătând că acesta trecea pe langa Egerul Mare. Este vorba de moşia Nichola (Micula).

Satul Ciuperceni face parte din comuna Agris din 2004 cand Agrişul şi Ciuperceniul s-au despărţit de vechea unitate administrativă comuna Botiz. Este atestată documentar deja în 1216, într-o diplomă emisă de regele Andrei II, până atunci fiind domeniu regal.
Familia Egry, al cărei nume se trage de la denumirea localităţii, a stăpânit localitatea timp de mai multe secole. Ulterior, familiile Perényi, Szirmay şi mai mulţi mici nobili au deţinut domenii pe teritoriul localităţii.

În secolul alXIX-lea s-au stabilit aici colonişti slovaci. În secolul alXX-lea, unităţile administrative la care Agrişul a fost arondat s-au schimbat des: parte a comunei Micula după al Doilea Război Mondial, satul este alipit după 1968 comunei Botiz, iar în urma unui referendum, în 2004 obţine statutul de centru de comună. În componenţa noii comune este inclus şi satul Ciuperceni.

Activitati specifice zonei:

  • Agricultură
  • Creşterea animalelor
  • Legumicultură
  • Activitati economice principale:
  • Potenţial ridicat de investiţii în zootehnie, agricultură, turism şi activităţi de prelucrare a lemnului.

Evenimente locale:
Festivalul Liliacului (formați artistice pentru păstrarea obiceiurilor populare specifice zonei)